Telefonisch contact

0546 544 100 of 088 040 3800 voor maatschappelijk werk
0546 544 100 of 088 040 3800 voor maatschappelijk werk
Contact Nieuws
a a a
Mijn dossier Mijn Avedan Stel een vraag Stel een vraag

“Voor sommige jongeren valt het niet altijd mee, zij kunnen extra aandacht gebruiken.”

Mentorproject Avedan: een maatje voor jongeren in Almelo

Het Mentorproject heeft als doel het vergroten van het zelfvertrouwen en zelf oplossend vermogen voor jongeren tussen de 11 en 23 jaar.
De jongeren worden voorgesteld aan een vrijwilliger, noem het een coach of een maatje: een onafhankelijk iemand met wie ze kunnen praten over alles wat hen bezighoudt, denk hierbij aan omgaan met de puberteit, vastlopen op school, taal, de invulling van vrije tijd, sociale contacten: kortom alles wat er op jongeren kan afkomen.

De vrijwilliger ontmoet de jongere wekelijks en geeft advies en ondersteuning op praktisch en sociaal niveau in de breedste zin van het woord. De vrijwilligers nemen een coachende houding aan: de jongere is leidend in het traject als het gaat om het bepalen én behalen van de doelen. Het gaat om een langdurig traject: het contact mag gemiddeld een jaar duren.

Het Mentorproject kort samengevat:

  • De jongere is tussen de 11 en 23 jaar oud
  • De jongere stemt in met de aanmelding voor het project
  • De jongere is in staat tot verandering van gedrag en kan daardoor de gewenste doelen behalen
  • De vrijwilliger en de jongere ontmoeten elkaar één keer per week
  • Een koppeling loopt gemiddeld 1 jaar
  • Aan het gehele traject zijn geen kosten verbonden

Aanmelding

Een jongere wordt over het algemeen aangemeld door ouders, leerkrachten, opvoedondersteuners, wijkcoaches, maatschappelijk werk, et cetera. Dit gebeurt altijd in overleg met de betrokken jongere zelf.

Na aanmelding volgt een vrijblijvend kennismakingsgesprek met de jongere en de coördinator van het Mentorproject. Op basis van dit gesprek wordt een geschikte vrijwilliger gezocht en voorgesteld. Vervolgens worden er afspraken gemaakt waar en wanneer de vrijwillige coach en de jongere elkaar ontmoeten om de vastgestelde doelen te bereiken. Vervolgen wordt er wekelijks afgesproken om hieraan te werken.

De vrijwilligers

De vrijwilliger is een volwassene die een korte training heeft gevolgd en een verklaring omtrent goed gedrag (VOG) kan overleggen. De vrijwilliger beschikt minimaal over een MBO 4 opleidingsniveau en helpt met eigen levens- en werkervaring de jongere door hen met een frisse blik op nieuwe mogelijkheden te wijzen: Werken aan zelf oplossend vermogen en zelfvertrouwen staat centraal.

Kent u een jongere die een vrijwillige coach kan en wil gebruiken, of wilt u meer informatie over het project?

Neem dan contact op met:

Marieke Peerbolte
Coördinator Mentorproject
Tel. 06 24 32 16 68
E-mail: m.peerbolte@avedan.nl