Telefonisch contact

0546 544 100 of 088 040 3800 voor maatschappelijk werk
0546 544 100 of 088 040 3800 voor maatschappelijk werk
Contact Nieuws
a a a
Mijn dossier Mijn Avedan Stel een vraag Stel een vraag

Taalpunt

De post lezen, formulieren invullen, werken met de computer of voorlezen aan de kinderen. Vindt u dat moeilijk? U bent niet de enige! In Nederland wonen 1,5 miljoen mensen die dat ook vinden.

Gelukkig kunt u hier iets aan doen! Er zijn speciale cursussen voor volwassenen. U krijgt dan les in een groep, of alleen. De lessen worden gegeven door een taaltrainer.

Iedereen die zijn taal wil verbeteren kan naar het Taalpunt in de Centrale Bibliotheek Almelo. Bij het Taalpunt werken vrijwilligers. Samen kijken we wat u nodig heeft. Daarna kunt u dan deelnemen aan een cursus. Deze worden op verschillende plekken in Almelo gegeven.

Het Taalpunt is open op:

  • dinsdag van 10:30 uur tot 12:00 uur
  • donderdag van 18:30 uur tot 20:00 uur

De vrijwilligers van het Taalpunt zijn beschikbaar voor het beantwoorden van vragen tijdens de openingstijden van het Taalpunt.

Het Taalpunt is te vinden op verdieping -1, naast de trap (Centrale Bibliotheek Almelo, Het Baken 3).

U kunt het Taalpunt ook bellen, 06-14 52 81 92.

Het Praathuis
Samen met de vrijwilligers van Het Praathuis leer je in een groep op een informele manier in kleine stappen Nederlands. Dit gebeurt door middel van spelletjes, korte gesprekjes, interactief materiaal en rollenspelen.

Het Praathuis is open:

  • iedere even week op vrijdag van 14.00-16.00 uur

Het Praathuis vindt plaats in het bibliotheektheater de Evenaar op de 4e verdieping (Centrale Bibliotheek Almelo, Het Baken 3).

Vrijwillige taaltrainers

Geschreven taal…. de hele dag kom je het tegen. Toch heeft 1 op de 10 volwassen Nederlanders moeite met de Nederlandse taal. Een krant of de post lezen kost vaak veel moeite. Voorlezen, formulieren invullen en het lezen van bijsluiters van medicijnen zijn vaak onmogelijke taken.

Samen met Stichting Taal voor het Leven wil Avedan deze mensen graag helpen om met meer gemak te lezen en te schrijven. Uit onderzoek blijkt dat mensen na een cursus zelfstandiger kunnen deelnemen aan de samenleving, gezonder leven en makkelijker werk vinden.
De lessen Nederlands worden aangeboden aan mensen die geen andere optie voor het volgen van lessen hebben.
Je kunt verschillende rollen vervullen binnen Taal voor het Leven. Afhankelijk van jouw interesse, kennis en ervaring maak je in overleg een keuze. Iedereen die goed Nederlands spreekt en schrijft kan, na de basistraining, aan de slag. Een onderwijsachtergrond is niet noodzakelijk voor elke rol. Wel moet je taal leuk vinden, graag met mensen werken, beschikken over inlevingsvermogen, enthousiasme, creativiteit, doorzettingsvermogen en veel geduld.

Taalsupporter

Als taalsupporter help je op vele manieren. Je beantwoordt uiteenlopende vragen, helpt in een organisatie of werft vrijwilligers en cursisten. Een onderwijsachtergrond is hierbij niet nodig.

Voorlezer

Als voorlezer kun je bij mensen thuis voorlezen of een leesgroepje begeleiden. Een onderwijsachtergrond is hierbij niet nodig.

Taalmaatje

Als taalmaatje help je een cursist, begeleid je een groepje cursisten of ondersteun je een trainer bij de lessen. Het is handig als je ervaring hebt in het onderwijs, maar dat is niet noodzakelijk. Je maakt gebruik van bestaande leerroutes.

Taalcoach

Als taalcoach help je een cursist of een groepje cursisten bij het beter leren lezen en schrijven. Je kunt zelf ook nieuwe lessen ontwikkelen die je vervolgens uitvoert. Je beschikt over ervaring als docent of coach in het onderwijs.

Taaltrainer

Als taaltrainer kun je zowel cursisten begeleiden als taalvrijwilligers trainen en ondersteunen bij hun werkzaamheden. Je beschikt over onderwijservaring en hebt bij voorkeur ervaring met de doelgroep.

Heeft u belangstelling? Doe dan het volgende:

  • Meld u aan op het onderstaande adres of via het onderstaande webformulier.
  • U ontvangt een mail met bevestiging en een aantal vragen.
  • U ontvangt een uitnodiging voor de training.

Tijdens de training ontvangt u veel informatie over de doelgroep en leert u te werken met het materiaal.

  • Na de training wordt u gekoppeld aan een deelnemer.
  • Samen met een professional stelt u een leertraject voor de deelnemer vast.

Tijdens het traject wordt u ondersteund door de coördinator van het Taalpunt Almelo.

U kunt zich als belangstellende aanmelden via onderstaand webformulier of door u aan te melden bij:
het Taalpunt, 06-14 52 81 92 of Avedan, 0546 – 544 100.

Inschrijven vrijwillige taaltrainers: